4 voordelen van tablets in de klas

juli 25, 2018 at 15:23 • Posted in UncategorizedReacties uitgeschakeld voor 4 voordelen van tablets in de klas

Werken met tablets in het onderwijs wordt steeds populairder. In de onderwijswereld bestaat er zelfs al een specifieke term voor: ‘iPad-onderwijs’. Maar wat zijn nu precies de voordelen van tablets in de klas? We zetten ze in deze blog voor je op een rijtje.

Voordeel 1: makkelijk in gebruik

Het eerste voordeel is dat een tablet erg makkelijk in gebruik is. Leerlingen zijn al erg digitaal vaardig en tablets sluiten hier perfect bij aan, met intuïtieve bewegingen zoals slepen, swipen en tikken. Leerlingen kunnen dus vrijwel direct aan de slag. Ook in vergelijking met andere digitale middelen (zoals laptops) hebben tablets een streepje voor. Een tablet is minder zwaar, is gemakkelijk te verplaatsen en er zijn geen accessoires nodig zoals een muis of toetsenbord.

Voordeel 2: persoonlijk onderwijsprogramma

Een ander groot voordeel is dat je met een tablet een écht persoonlijk onderwijsprogramma creëert voor leerlingen. Een tablet is een persoonlijk toestel, waarmee iedere leerling op eigen tempo en niveau aan de slag kan. Wanneer een leerling bijvoorbeeld eerder klaar is met een opdracht, kan hij of zij daarna zelf aan de slag met een extra verdieping in de app. Als docent heb je een beter inzicht per individuele leerling: wat gaat er goed of waar heeft iemand nét dat beetje extra hulp nodig? Daarnaast is de lesstof ook nog eens meer up-to-date: informatie in boeken veroudert snel, waardoor je vaak ieder jaar alweer nieuwe edities moet aanschaffen.

Voordeel 3: leuke en interactieve lessen

Lessen op school leuker en diverser maken? Als leraar ben je natuurlijk altijd op zoek naar manieren om dit te bewerkstelligen. Een tablet is het ideale hulpmiddel! Boeken zijn statisch en eenzijdig, waardoor concentreren na een tijdje voor sommige leerlingen lastig is. Een tablet past daarentegen helemaal in de digitale levenswereld van leerlingen.

Tablets spelen in op alle zintuigen en zijn interactiever. Leren met video’s, spelelementen en interactieve quizzen is natuurlijk een stuk interessanter dan alleen een stuk tekst. Tablets stimuleren spelenderwijs leren en zorgen ervoor dat concentratie beter blijft hangen.

Voordeel 4: betere duurzaamheid

Tot slot is een tablet ook nog eens duurzamer. Waar je voorheen boeken, schriften en notitieblokken moest aanschaffen is nu alles mogelijk op één apparaat. Tablets gaan daarnaast jarenlang mee, dus het is een investering die makkelijk te verantwoorden is. Geen groot investeringspotje om gelijk tablets voor de hele klas of school aan te schaffen? Of denk je eerder aan een bepaald project waar tablets handig voor zijn? Kies er in die gevallen voor om een tablet te huren. Tablets zijn te huur in alle vormen en maten, afhankelijk van de gewenste opslagcapaciteit, resolutie en schermformaat. Wilt u een specifiek tablet merk, zoals een iPad huren? Ook dit behoort tot de mogelijkheden.

Een tablet biedt dus vele voordelen voor het onderwijs. Wat zijn jouw ervaringen met het werken van tablets in de klas?