Zelfgemaakte maskers

HYBRIDE MASKERS BEHOREN TOT DE VEILIGSTE ZELFGEMAAKTE OPTIES

Vinay Schulpen / April 28, 2021

Als algemene regel geldt dat maskers zo strak mogelijk moeten worden geweven. Stoffen met een hoger aantal draden zijn beter in het filteren van deeltjes.

Het verdient ook de voorkeur om meer dan één laag te hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat maskers van stof uit drie lagen bestaan: een binnenste laag die absorbeert, een middelste laag die filtert en een buitenlaag gemaakt van een niet-absorberend materiaal zoals polyester.

N95-maskers zijn het meest beschermend omdat ze strak rond de neus en mond sluiten, zodat er maar weinig virusdeeltjes naar binnen of naar buiten sijpelen. Ze bevatten ook verwarde vezels om ziekteverwekkers in de lucht te filteren – de naam verwijst naar hun minimaal 95% efficiëntie bij het filteren van aerosolen. Een Duke-onderzoek toonde aan dat minder dan 0,1% van de druppels door een N95-masker werd overgedragen terwijl de drager aan het praten was.

Daarom zijn ze over het algemeen gereserveerd voor gezondheidswerkers. Maar de Food and Drug Administration heeft ook enkele KN95- en FFP2-maskers goedgekeurd die in China en Europa zijn gemaakt en die vergelijkbare bescherming bieden.

Wegwerpchirurgische maskers zijn ook gemaakt van niet-geweven stof. Een onderzoek uit 2013 wees uit dat chirurgische maskers ongeveer drie keer zo effectief waren in het blokkeren van influenza-aerosolen als zelfgemaakte gezichtsmaskers.

medisch mondkapje

https://dgmondmaskers.nl/